PostNL gaat in Amsterdam bezorgen met e-bakfietsen

In de grote steden gaat PostNL de brievenbussen legen met elektrische bakfietsen. Tegelijk wordt daarmee ook de post opgehaald en bezorgd bij bedrijven. Al deze zomer komen daardoor per dag honderd bestelauto's minder Amsterdam in.

 

De e-bakfietsen zijn niet alleen schoner, ze nemen in de drukke binnenstad ook minder plek in. Terwijl hij stopt voor een uitgeverij aan de Herengracht wijst Petru Agachi op de amsterdammertjes die de rijbaan scheiden van het voetpad. 


"Daar past een auto dus niet tussen," zegt hij. "Maar mijn stint wel."


In de binnenstad heeft PostNL de eerste bestelauto's al vervangen door elektrische voertuigen. Daarbij test PostNL bakfietsen in verschillende soorten en maten en dus ook de stint, een elektrische bolderkar waarmee kinderopvangorganisaties in Amsterdam ook al kinderen van school halen. 


Wendbaar en smal, maar met genoeg laadruimte voor alle post die voorheen in een bestelwagen ging.


Verbeterde accu's

Agachi zoeft intussen van de ene kant naar de andere kant van de gracht. "Met de auto zou je dit nooit zo snel kunnen doen," zegt Nanette Wielenga, die bij PostNL de overstap op 'fietslogistiek' in goede banen leidt.


Tijdens een proef in Amsterdam zijn de e-bakfietsen al een succes gebleken. Hun accu's zijn de laatste jaren snel verbeterd, zodat ze nu ook de actieradius hebben om bestelwagens te vervangen. Wat ook helpt, erkent Wielenga: de hoeveelheid post is stukken minder geworden.


Read the whole article